V&A Battery Park

  • Project : V&A Battery Park
  • Client : V&A Waterfront
  • Details : The V&A appointed us in 2016 to be part of the professional team to create a new attraction in the Waterfront, the project was completed in 2019. Battery Park is situated between Port Road, the canal and Waterway House.

    The brief was to incorporate remnant of a Dutch battery (fortification) with a multi storey parking facility including retail at the canal frontage and multi-use park on the top level , the same level as the heritage battery remnants. Amazing views towards the city and Table Mountain is seen from the park.

    The park had to accommodate a range of possible events, open air cinema, music festivals, food and beverage events. There is a basketball field, a skatepark and a large lawned space.

    Most of the vegetation of the park occurs on concrete slab, all planting grows in a soil layer on top of slab. The plant palette is all locally indigenous and planted in clusters to show off the Fynbos flora to international visitors.

    The landscape design is sensitive towards the historic walls that are omni present, visible from everywhere in the park.